Культурне товариство по захисту інтересів угорських ромів Закарпаття “Унг-ромен” («Угорський рома»)

Культурне товариство по захисту інтересів угорських ромів Закарпаття “Унг-ромен” засноване в 1999 році (голова Тібор Горват). До складу товариства входить понад 440 членів.

Мета товариства – сприяння культурному захисту угорських ромів, що проживають на території області, захист їх соціальних, економічних, освітніх прав, сприяння навчанню обдарованої молоді у вищих навчальних закладах,  благодійна діяльність.

Товариство має свій професійний музичний ансамбль “Роми Карпат”, який є постійним учасником різноманітних культурно-мистецьких фестивалів, у тому числі й міжнародних. Ансамбль неодноразово ставав лауреатом та призером цих фестивалів. Співак ансамблю Йосип Горват – фіналіст фестивалю “Слов”янський базар”, а також лауреат міжнародних фестивалів у Москві, Будапешті, Києві.

Ансамбль часто запрошують для участі у заходах, що проводяться в Україні за участю високих посадових осіб та  зарубіжних гостей.

Музичні напрямки ансамблю: фольклор (ромська, угорська, румунська, українська, російська, єврейська), а також джазова, сучасна, класична музика. При товаристві “Унг-ромен” створено першу в Україні студію звукозапису фольклорної ромської музики.

Під кервництвом голови товариства Тібора Горвата підготовлена до випуску у світ енциклопедія ромських музикантів Закарпаття.