Закарпатська асоціація ромських громадських організацій “Єкгіпе” (Єдність)

Закарпатська Асоціація ромських громадських організацій “Єкгіпе” (“Єдність”) заснована на установчих зборах 5 грудня 1997 році в м. Мукачеві і зареєстрована 16 березня 1998 року Управлінням юстиції Закарпатської області. Асоціація складається з громадських організацій Закарпатської області, які зареєстровані у встановленому законодавством України порядку, і є рівноправними, юридично незалежними в своїй конкретній діяльності. До обласного товариства входять ромські організації міст Ужгорода, Чопа, Перечина, В.Березного, Мукачева, Сваляви, Берегова.

Президентом Асоціації є Адам Аладар Євгенович.

Робота Асоціації ведеться, направляється координаційною Радою  “Єкгіпе” (“Єдність”) і очолюється її Президентом, який обирається з числа членів терміном на два роки з правом переобрання. Президентом Асоціації “Єкгіпе” (“Єдністі”) має бути представником ромської народності, який користується авторитетом і повагою серед ромів.

Заступником Президента є Віце-президент, який також обирається з членів координаційної ради, строком на два роки з правом переобрання. Роботу асоціації контролює Ревізійна комісія у кількості трьох чоловік, що слідкує за виконанням положень Статуту, фінансово-господарською діяльністю, правильністю використання і збереження матеріально-технічних цінностей та коштів Асоціації.

Роботою організації охоплено понад 8 тисяч її членів.

На даний час до Асоціації на правах юридичних осіб входять такі організації: “Романі Яг” (м.Ужгород), “Романі Яг” (смт.В.Березний), “Романі Яг” (м.Свалява), “Романі Яг” (м.Чоп), “Рома” (м.Берегово), “Невіпе” (м.Мукачево), “Лаутари” (м.Ужгород), “Унг Ромен” (м.Ужгород), “Терне Чая По Нево Дром” (м.Ужгород), “Романі Черхень” (м.Ужгород).

Основною метою організації є захист, задоволення та прогресивний розвиток соціальних, економічних, освітніх, інтелектуальних, творчих та інших прав інтересів своїх членів; відродження, захист, розвиток ромської культури у всьому, її багатстві та різноманітності; об’єднання, консолідація всіх громадських організацій, що дбають про підвищення духовності, культури та загального добробуту ромської народності в Закарпатській області; правовий захист інтересів ромів у суспільстві; представлення прав ромів у судових справах тощо.

Завданнями асоціації є: турбота та піклування про покращення соціально-психологічного, культурного та побутового становища членів асоціації та ромського населення Закарпаття в цілому; виховання та підвищення духовності  ромського населення краю, підростаючого покоління, допомога ромським школам, ромським релігійним та громадським організаціям, об’єднання за інтересами; правовий захист національної гідності, професійних, освітніх, культурних інтересів членів ромських громадських та релігійних  організацій, які входять в асоціацію “Єкгіпе”; представництво інтересів ромського населення краю в державних організаціях  та установах, в тому числі і в виборних, громадських національних, міжнародних, міжнаціональних об’єднаннях та інших формуваннях, діяльність яких не суперечить чинному законодавству України; організація та проведення культурно-просвітницьких заходів на території Закарпатської області, а в рамках культурних зв’язків з іншими громадськими об’єднаннями, по їх запрошенню, і за межами, включаючи зарубіжні країни.

За час роботи Асоціації були отримані  кошти від Європейського Центру Захисту Прав Ромів (European Roma Right Center) (м Будапещт) на проведення тренінгів по роботі правозахисного центру. Дані тренінги проводились у містах: м.Берегово, м.Мукачево, м.Ужгород та інші. Працювала безкоштовна юридична консультація у м.Мукачеві, Берегові, Мукачеві, В.Берзному, Перечині. Ромам надавалась допомога у написанні заяв на отримання соціальної допомоги на дітей, оформлення пенсій та ін.

Адвокатами та громадськими захисниками проводився захист ромів під час судових процесів. Направлялась на навчання ромська молодь.

Велика увага приділяється вихованню та навчанню молоді. “Романі Яг” (м.Ужгород), як складова частина Асоціації “Єкгіпе” (“Єдність”) розпочала проект освіти ромських дітей відкриттям ромського садочка.

За підтримки організації проходили навчання три дівчини-ромки в Ужгородському медучилищі, та три студентки  на юридичному факультеті та факультеті психології МАУП.

2003-2006 роках товариством реалізовувалися проекти, фінансовані міжнородною організацією з міграції в Україні по наданню гуманітарної допомоги ромам похилого віку у вигляді отримання та розвезення палива для ромських осель – дрова та вугілля. Працювала майстерня по навчанню ромів області ремеслу з слюсарної справи та ремонту автомобілів.

На даний час організація займається консолідацією ромського руху особливо молодіжного.

Асоціація відмежовується від усіляких проявів націоналізму та шовінізму, сприяє реалізації особистих і колективних прав ромів Закарпаття. Організація працює в правовому полі відповідно до Статуту, Конституції та законів України.