Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство ромських жінок “Терне чая по нево дром” (Молоді жінки на новій дорозі)

Закарпатське обласне культурно- просвітне товариство ромських жінок „Терне чая по нево дром” (“Молоді жінки на новій дорозі”) засноване в 1999 році (голова товариства Лілія Адам). У 2011 році була прийнята нова стратегія роботи та переобране керівництво. Головою обрана Чілла Бакша – активна молода ромка, яка стала на захист прав ромських жінок.

Мета товариства – захист соціальних, економічних, освітніх, інтелектуальних прав ромських жінок Закарпаття, пропаганда ідеї дійсної рівності та рівноправності чоловіка та жінки.

Товариство проводить широку просвітницьку роботу, спрямовану на поліпшення соціально-психологічного, культурного та побутового становища ромських жінок. Веде конструктивну співпрацю на постійній основі з багатьма жіночими організаціями України та зарубіжжя. Сприяє вирішенню питань освіти ромських дітей.

Товариство реалізувало кілька проектів, пов’язаних з покращенням життя ромів, що постраждали в період Голокосту: придбання і роздача продуктів харчування і ліків, миючих засобів, одягу, прибирання помешкань. За ініціативи членів товариства у попередні роки були реалізовані проекти по створенню робочих місць для молодих ромок і навчання їх швейній справі. Майстерня обслуговувала і забезпечувала літніх ромів швейними виробами, одягом, рушниками, постільною білизною.

У 2007 році був успішно реалізований проект, фінансований Карпатським Єврорегіоном та фондом „Матра” на видання ромського журналу для сучасних жінок „Мірікля”, в якому розповідалося не тільки про життя ромок України але й про звичаї і традиції ромів. Розповіді про цих жінок, які на світлинах, друкувалися у журналі