Закарпатськие обласне молодіжне ромське об’єднання “Романі черхень” (Ромська зірка)

Закарпатське обласне молодіжне ромське об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка») створено місцевою молоддю на установчому з’їзді, який відбувся 28 вересня 2000 року в м. Ужгороді. Головою ради обєднаня обраний Мирослав Горват.

Метою Закарпатського обласного молодіжного ромського об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка») є задоволення  суспільних, культурних та інших потреб ромської молоді.

Завданнями Об’єднання є: здійснення діяльності спрямованої на організацію культурної, оздоровчої, спортивної роботи, соціально-культурний розвиток ромської молоді Закарпатської області; пропаганда здорового способу життя та фізичного загартування дітей і молоді, проведення спортивно масових заходів; встановлення та розвиток спортивних дружніх контактів з аналогічними організаціями краю, інших регіонів України, інших країн; юридичний захист прав та свобод ромської молоді згідно чинного законодавства України; розвиток волонтерського руху в регіоні; розвиток ромських засобів інформації; друкування і поширення буклетів, брошур, листівок про роботу об’єднання; проведення мистецьких фестивалів ромської молоді; проведення масових заходів, урочистостей, присвячених відзначенню свят ромського календаря (8 квітня – “День ромів”, 2 серпня – “Ромський Голокост”); благодійна діяльність; освітні заходи, ознайомчі навчальні курси, сприяння навчанню ромської молоді, в т.ч. і за кордоном; сприяння у наданні разової гуманітарної допомоги, в т.ч. і з-за кордону; сприяння налагодженню демократичних, європейських, толерантних відносин в українській державі.

Для виконання статутних вимог по вулиці Ужанській, 80 в м. Ужгород відкрито офіс організації, обладнаний сучасною оргтехнікою, куди в будь-який робочий час можуть звертатися зі своїми проблемами та запитаннями місцеві роми.

Основні напрямки діяльності «Романі черхень» є:

  • Спортивний. Оскільки улюбленою грою місцевих ромів є футбол, то вирішено заснувати ромську команду ФРК «Радванка», яка активно брала участь у різних турнірах, в тому числі і в чемпіонаті м. Ужгорода. ФРК «Радванка» – неодноразовий переможець та призер змагань, про що свідчить і колекція кубків. Організація взяла зобов’язання забезпечити команду необхідним інвентарем – м’ячами та формою для регулярних тренувань, в тому числі і в зимовий період в одному із спортивних залів міста. За фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» успішно реалізовано проект «Спортивне оздоровлення ромської молоді».

Пріоритетними напрямками в галузі спорту також визначено проведення велопробігів та шашкових турнірів. «Романі черхень» завдяки активному розвитку саме спортивного напрямку робить багато у справі запобігання поширенню тютюнопаління, вживання спиртних напоїв серед молодих ромів.

  • Волонтерський напрямок. Це один з перспективних і пріоритетних напрямків роботи Об’єднання. Адже члени організації є гостями та учасниками багатьох міжнародних волонтерських конференцій та семінарів, які проводяться у європейських країнах. Вони отримали можливість регулярного обміну волонтерами з країн Європи. Багато молодих представників ромської меншини брали участь в ознайомчий практиці і побували в Німеччині, Італії, Нідерландах. Члени організації «Романі черхень» співпрацюють з європейською волонтерською організацією RGDTS і є представниками ромського волонтерського руху на Закарпатті. У березні 2009 року об’єднання провело міжнародний семінар з питань волонтерського руху. В ньому взяли участь близько 60 учасників з України, європейських країн, США та Канади.
  • Історико-дослідницький напрямок. Представники організації досліджують минуле ромського населення Закарпаття, особливо в період Другої світової війни. Організація бере активну участь у міжнародних проектах з питань Голокосту ромів на Закарпатті.
  • Оздоровлення ромських дітей. Об’єднання бере участь в організації літніх ромських таборів для ромських дітей.
  • Розвиток засобів масової інформації. Члени Об’єднання активно співпрацюють з ромськими засобами масової інформації, зокрема з Всеукраїнським двотижневиком – газетою «Романі Яг», де молоді роми працювали журналістами, так і фотокореспондентами. З вересня 2009року працюють на Закарпатській обласній державній телерадіокомпанії «ТИСА-1» в   редакції національних меншин програмі «Романо джівіпен». Основним завданням члени товариства вбачають у поширенні правдивої інформації про життя ромів та зменшенні негативних стереотипів щодо ромів.

Закарпатське обласне молодіжне об’єднання “Романі червень» у своїй практичній діяльності керується Статутом об’єднання, законами та Конституцією України.