Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство словацьких жінок “Довіра”

Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство словацьких жінок «Довіра» створено в 1999. Голова товариства обрана Дудаш Марина Юріївна. Об`єднує в своїх лавах 70 членів. Мета діяльності – задоволення, захист, розвиток соціальних, освітніх, інтелектуальних, творчих, та інших інтересів і прав членів товариства, пропаганда ідеї реальної рівності чоловіка та жінки.

Основні види діяльності товариства – правозахисна, культурно-освітня та видавнича. Щорічно товариство «Довіра» бере участь у «Постійній конференції», яку організовує «Уряд для закордонних словаків» (Словаччина, Братислава), і метою якої є розробка рекомендацій Уряду Словацької Республіки щодо сприяння діяльності словаків, які проживають на території інших держав. У 2003 році товариство «Довіра» стало членом «Світової асоціації словаків за кордоном», метою якої є збереження та розвиток національної, культурної та мовної ідентичності словаків світу, створення сприятливих умов для співпраці зі Словацькою Республікою, налагодження та підтримка контактів зі словацькими міжнародними організаціями.

Щорічно члени «Довіри» вдосконалюють свої знання з рідної мови на літніх курсах словацької мови та культури для краян, організованих Міністерством освіти Словацької Республіки, університетом ім Коменського (Братислава), Центром підвищення кваліфікації мовної та спеціальної підготовки закордонних студентів (UJOP). З вересня 2010 року в Ужгородському Палаці дітей та юнацтва (ПАДІЮН) відкрито гурток словацької мови (початковий рівень) для дітей, які виявили бажання вивчати словацьку мову. Гурток відвідують як діти з українських сімей для яких ця мова є іноземною, так і діти закордонних словаків, які проживають на території Закарпатської області чи міста Ужгорода і хочуть, щоби їх діти говорили мовою своїх предків. Діти також вивчають традиції у святкуванні свят Різдва та Великодня, а також пізнають сучасні реалії життя Словаччини. Цього року відвідувати гурток словацької мови виявили бажання студенти юридичного та історичного факультету.

Відповідно до «Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні» члени товариства «Довіра» взяли участь у роботі III–го Всеукраїнського семінару для представників відповідального батьківства та шкіл підготовки до шлюбу. В конференції також взяли участь на запрошення товариства «Довіра» і представники зі Словаччини (університет Матея Бела, м.Банська Бистриця).

В травні 2011 року товариством словацьких жінок «Довіра» проведено разом з гуртком словацької мови в Падіюні свято «Дня Матері», на яке запрошені гості зі Східної Словаччини та представники Генерального консульства Словацької Республіки в м.Ужгород.

З 14 по 28 липня 2011 року троє дітей, які відвідують гурток словацької мови запрошені до Літнього табору «Supertrieda» у Словаччині, перебування в якому підтримано Міністерством освіти Словацької Республіки. У таборі учні разом з іншими учасниками будуть вдосконалювати мову, відвідувати екскурсії, здобуватимуть досвід в мультимедійній сфері (будуть здобувати навики у журналістиці).

Традиційно в червні до Дня дітей товариство «Довіра» організовує для дітей-словаків, які проживають у Закарпатській області, екскурсію по визначним містам та замкам Словаччини з метою їх ознайомлення з історією та культурою Словаччини та словаків.

Товариство проводить свою діяльність відповідно до Статуту, дотримується Конституції і законів України, співпрацює з іншими національно-культурними товариствами Закарпаття, сприяє процесу відродження культурних і духовних традицій національних меншин краю.