Обласне товариство словацької інтелігенції

Обласне товариство словацької інтелігенції створено в 2000 році. Головою Товариства обраний Ернест Горват. Первинні осередки Товариства функціонують практично в усіх місцях компактного проживання словаків на території Закарпаття. Роботою обласного товариства словацької інтелігенції охоплено більш як 60 чоловік.

Мета товариства – захист прав словацької меншини краю та вирішення проблем словацької освіти, її подальший розвиток, сприяння та поглиблення добросусідських відносин між представниками різних національностей, традицій, культури і звичаїв словацької культури.

За час свого існування товариство активно займається проблемами словацької національної меншини, налагодило зв’язки з національно-культурними словацькими товариствами інших країн. Активісти товариства беруть участь у “Постійній конференції закордонних словаків”, у щорічних конференціях національних меншин Карпатського Єврорегіону, які організовуються в м. Ніредьгаза (Угорщина) з ініціативи Міжнародної Ради національних меншин Карпатського Єврорегіону.

Тісно співпрацює з товариством угорської інтелігенції Закарпаття, спільно проводяться “круглі столи” з питань захисту культурно-історичних пам’яток Закарпаття.

В економічній галузі товариство співпрацює з підприємницькими структурами з метою підвищення якості торгівлі до європейського рівня, поліпшення інвестиційного клімату, створення нових робочих місць.

У галузі культури Товариство активно бере участь у проведенні читацьких конференцій, виставок творчих робіт народних художників та умільців, вишивальниць, активно залучається до організації словацьких музичних та пісенних свят.

Щороку діти зі словацьких родин направляються для відпочинку у міжнородні табори у Словацьку Республіку. Там, крім відпочинку, учні поглиблюють свої знання зі словацької мови, історії, культури Словаччини.

За сприяння товариства випускники-словаки загальноосвітніх навчальних закладів області направляються на навчання в Братиславський університет ім.Коменського.

У своїй діяльності обласне товариство словацької інтелігенції опирається на Статут, закони та Конституцію України, співпрацює з державними органами, органами місцевого самоврядування та національно-культурними товариствами краю.