15 вересня — Міжнародний день демократії. Це день, коли ми разом вшановуємо і сприяємо принципам демократії, суть якої полягає в тому, що будь-хто, незважаючи на стать, вік, етнічне походження чи релігію, може впливати на політику в своїй державі. Демократія нерозривно пов’язана з правами людини, свободою слова та ролі громадянського суспільства в ухваленні рішень в державі.

Демократія – не лише право, але і обов’язок кожного громадянина вкладати свій час і зусилля у громадський контроль та підтримку змін, обов’язок обирати владу відповідально і дбати про інтереси держави.

Демократію відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй.

Сьогодні Україна захищає свою демократію й свободу у війні з російським агресором. Кожен має робити все можливе, щоб здобути Перемогу та продовжувати разом втілювати зміни заради утвердження України як демократичної, правової держави.

Міжнародний день демократії — це гарна нагода згадати, для чого існує міжнародне право і хто винен у дестабілізації ситуації в світі. Нехай цей День нагадує нам про нашу відповідальність перед майбутніми поколіннями і об’єднує нас у спільних зусиллях для зміцнення демократії та розвитку наших суспільств.