19 травня – День пам’яті жертв політичних репресій. Його було встановлено Указом Президента України від травня 2007 року з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Терор носив цілеспрямований, організований характер та уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військових, політиків, діячів церкви, культури та мистецтва, селянство, робітників. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове психіатричне лікування. Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також й представники інших національностей.

Нині росія, яка підступно напала на Україну, відтворює найжахливіші сторінки історії срср. Мародерство, терор, голодомор, катування, вбивства, мученицька смерть – далеко не повний перелік російських злодійств – геноциду українського народу.

Тож цей день ще раз нам нагадує про важливість захисту прав людини та свободи. Ми прагнемо, щоб подібні страшні події більше ніколи не повторювались.

Пам’ятаймо трагічні сторінки історії та вшануємо пам’ять кожного, хто став жертвою комунізму і рашизму.

Пропонуємо громадським організаціям національно-культурних товариств взяти участь у поминальних панахідах, присвячених пам’яті жертв політичних репресій. Організувати відповідні тематичні заходи щоб якомога більша кількість громадян дізналася про історію, причини, наслідки й уроки цих злочинів.