2 серпня – Мжнародний день голокосту ромів. У цей день, 80 років тому, гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства – в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько трьох тисяч безневинних чоловіків, жінок, дітей. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності.

Точна кількість загиблих під час Голокосту ромів невідома. Вважається, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

Знищення націй і руйнування їх ідентичностей було метою нацистського і сталінського режиму тоді, і рашистського – сьогодні. Адже трагічні сторінки недавнього минулого повторюються сьогодні в нашій державі. Російський агресор, порушуючи норми міжнародного законодавства та закони людяності, цинічно вбиває представників всіх національностей та рас, лише тому, що вони живуть в Україні й борються за свою землю і свободу.

Міжнародний день голокосту ромів нагадує нам про жахливі наслідки ненависті, расизму і дискримінації. У цей день серця наші сповнені болем і співчуттям. Ми рішуче засуджуємо будь-які прояви расизму, нерівності, дискримінації за етнічною чи релігійною ознакою.