7 червня

7 червня у Києві відбувся «Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав», який присвячений реалізації реформ з удосконалення українського законодавства відповідно до європейського у сфері етнополітики та забезпечення прав національних меншин (спільнот) в умовах війни. Участь у заході взяли представники державних інституцій, міжнародних організацій, громадського сектору та науковці.

З вітальними промовами до учасників звернулися Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України, Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України. Виступили також Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Віктор Єленський, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Катаріна Матернова, Посол Європейського Союзу в Україні, Халвард Горсет Голова Департаменту з питань антидискримінації Ради Європи,  Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Обговорення питань тематики форуму відбулося у чотирьох панельних дискусіях.

Наприкінці заходу було презентовано проєкт Підсумкового документу щодо ключових подальших пріоритетів держави у сфері дотримання прав національних меншин (спільнот).

Форум організовано: Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Офісом Ради Європи в Україні – Київ, Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Комітетом Верховної Ради України з прав людини в межах спільного проєкту Ради Європи та Європейського Союзу «Підтримка імплементації європейських стандартів у сфері боротьби з дискримінацією та захисту прав національних меншин в Україні».

У роботі заходу взяла участь делегація Закарпатської області, яку очолили  Роман Молдавчук, директор департамент стратегічних комунікацій, національностей та релігій облдержадміністації – обласної військової адміністрації, Олександр Лях, заступник директора департаменту – начальник управління національностей та релігій  департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій облдержадміністрації – обласної військової адміністрації