24 травня

24 травня – День слов’янської писемності і культури. Цього дня також вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – творців кириличного алфавіту і давньослов’янської мови, яка є спільним предком слов’янських мов.

В історії слов’янських народів запровадження кирилиці стало величезним культурним зрушенням, оскільки сприяло формуванню власних мов, освіти, традицій та культури.

Писемність, мова – це душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.

Як зазначають сучасні дослідники, українська мова в колі слов’янських мов посідає особливе місце, адже наявність у ній значної кількості фонетичних і морфологічних відмінностей свідчить про самостійний шлях її розвитку як окремої мови впродовж надзвичай­но тривалого часу.

Українська мова – надзвичайно багата, її словниковий запас нараховує близько 500 тисяч лексем, та є однією із наймелодійніших мов світу.

Вшанування пам’яті слов’янських просвітителів та провідників християнства засвідчує, що Україна є невід’ємною частиною великої європейської родини.

Сьогодні, в такий нелегкий для нашої держави час, українська культура потребує підтримки для нового відродження та розвитку.

Пропонуємо громадським організаціям національно-культурних товариств відзначити День слов’янської писемності і культури тематичними мовно-літературними заходами, які б нагадували, наскільки глибока і різноманітна наша спадщина, а також наскільки важливо берегти і шанувати мову, культуру і традиції!