21 травняВсесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, встановлений Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у 2002 році Метою відзначення даного дня є усвідомлення людьми цінності та важливість культурного розмаїття і вміння розвивати співробітництво між народами світу, підвищення загального рівня обізнаності про важливість міжкультурного діалогу, подолання у людей негативних стереотипів щодо культурного розмаїття, існуючого в них зневаги та нерозуміння представників інших культур.

Адже кожен народ – це своєрідний образ, що створений тільки йому притаманними фарбами. Лише зберігаючи національну самобутність і неповторність, можна зробити гідний внесок у загальну скарбницю світової культури.

Від початку повномасштабної війни, розпочатої рф проти України, культурну унікальність України російський загарбник прагне знищити разом із її суверенністю. Скарби України окупанти не лише руйнують, а й розкрадають. Руйнація культурних цінностей – не побічний ефект війни, а цілком свідома політика російських окупантів – знищити культурну пам’ять України, і це є трагічна сторінка новітньої історії, на яку світова спільнота не має права дивитися лише зі співчуттям.

Культурне розмаїття є рушійною силою розвитку не тільки в аспекті економічного зростання, а й для повноцінного інтелектуального, емоційного, морального та духовного життя. Це найцінніший актив, який є неодмінною умовою для досягнення сталого розвитку суспільства.

У Закарпатті представлені широкі можливості для розвитку та діалогу між представниками різних національностей. Ми прагнемо, щоб плюралізм культур, завдяки встановленню діалогу між ними, став нашим спільним досягненням.