1 березня

1 березня в м. Київ відбулося засідання круглого столу, присвячене презентації та обговоренню Дорожньої карти створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами корінних народів і національних меншин (спільнот) у закладах загальної середньої освіти України на 2023-2027 роки.

У заході взяли участь понад 100 представників посольств країн, мови яких вивчають як мови національних меншин (спільнот); закладів загальної середньої освіти, у яких є класи для навчання представників національних меншин (спільнот); громадських і неурядових організацій; обласних департаментів освіти.

Дорожня карта визначає напрями роботи й заходи, які допоможуть освітянам забезпечувати якісну мовну освіту для представників корінних народів і національних меншин (спільнот). Вона містить перелік конкретних кроків і завдань, які треба втілити, щоб забезпечити ефективну реалізацію законів і нормативних документів з урахуванням інтересів та потреб представників корінних народів і національних меншин (спільнот) України.

Дорожня карта охоплює чотири напрями:

-Формування та вдосконалення законодавчої та нормативної бази.

-Створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами національних меншин / спільнот (або їх вивчення).

-Підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

-Організація та проведення консультацій з представниками громад корінних народів і національних меншин щодо питань в галузі освіти, співпраця з міжнародними організаціями.

Дорожня карта – це не просто документ, а інструмент для змін. Можливість побудувати по-справжньому інклюзивну та багатогранну систему освіти, де кожна мова та культура буде шануватися та розвиватися.

У заході взяли участь також і представники Закарпаття.