Громадська організація «Німецький культурний центр»

Громадська організація «Німецький культурний центр» створена у 2003 році. До складу організації увійшло 38 осіб. Головою обрано Бесагу Катерину Миронівну.

Метою та завданням Громадської організації «Німецький культурний центр» є об’єднання німців, які проживають на території Закарпаття, задоволення їх духовних, соціальних, громадських, економічних, національно-культурних та творчих інтересів. Особлива увага приділяється розвитку мови серед молодого покоління німецької національної меншини, збереженню і підтриці національних німецьких традицій  та свят таких як Вайнахцет – німецьке Різдво, Ніколаус – свято Миколая, Остерфест – свято Пасхи та інші. Особливою популярністю серед німецької національної меншини користується щорічний німецький традиційний фестиваль  Кірбай, який святкується щорічно 14 вересня – день висвячення місцевої римо-католицької церкви (престольне свято) й відповідно день села Павщино Мукачівського району.

Громадська організація «Німецький культурний центр» піклується про життя й інтереси  літніх людей своєї національної меншини, з цією метою створено і діє «Сеньйор клуб» – клуб літніх людей, які завжди мають можливість зібратися за чашкою чаю у затишному приміщенні клубу, поспілкуватися, поспівати національних німецьких пісень, згадати німецькі традиції.

Організація не залишає без уваги  і молодь. Традиційним стало щорічне святкування Дня матері  (травень місяць). Увагою організації охоплено також і літнє дозвілля молоді. Так, Громадська організація «Німецький культурний центр» започаткувала щорічне відзначення Югентфест – Дня молоді села, яке проходить за участі самодіяльних фольклорних колектитвів села Павшино.

Громадська організація «Німецький культурний центр» входить до складу Асоціації німців України, яка  забезпечує організації певну підтримку у матеріальному, соціальному  та оздоровчому плані, таку як надання матеріальної допомоги літнім людям (продуктами харчування), організація літнього дозвілля для молоді у таборах відпочинку та відпочинку на морі.

Громадська організація «Німецький культурний центр» робить вагомий внесок у справу гармонізації міжетнічних відносин, збереження міжнаціональної злагоди в краї і діє у відповідності до Конституції і законів України.