Громадська організація «Ром Арт»

Громадська організація «Ром Арт» малочисленна, створена у 2017 році, включоє 3 осіб. Головою організації обрано Йонаша Тиберія.

Головною метою організації є розвиток початкової мистецької освіти в різних напрямах освіти, культури й мистецтва, сприяння створенню, збереженню та пощиренню надбань мистецтва. Організація працює над збереженням та популяризацією ромської духовної спадщини, самореалізацією художнього та творчого потенціалу творчих представників ромської національної меншини, створенням умов для їх праці та дозвілля.

Напрямки діяльності організації націлені на творчу діяльність у гадузі культури, освіти та мистецтва. Організація плідно працює над розвитком і популяризацією національно –культьтурних надбань ромської національної меншини, з цією метою розробляє і втілює в життя культурно-мистецькі заходи, організовує творчі конкурси, виставки, авторські вечори, фестивалі тощо.

Тиберій Йонащ, єдиний в Україні самодіяльний ромськиї художник, створив дитячу художню школу «Ром Арт», яка щороку організовує виставки художніх робіт, як власних картин художника (картини виконані маслом), так і дитячих робіт (гуаш, акварель, олівець). У період 2017 – 2020 років проведено 7 художніх виставок, які пройшли у містах Ужгород, Мукачево, Київ.

Починаючи з 2018 року активну підтримку діяльності художньої школи «Ром Арт» надає Міжнародний фонд «Відродження» (м.Київ). У березні 2018 року завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» у стінах Закарпатського обласного краєзнавчого музею була організована виставка робіт учнів художньої школи «Ром Арт». Фактично, вперще в історії України  проведена виставка, на якій на щирокий загал виставлялися роботи талановитих ромських дітей.

 У 2018 році учні художньої школи «Ром Арт» взяли участь у благодійному аукціоні у м. Мукачево, який був організований на підтримку у лікуванні онкохворих дітей. Вилучені кошти із продажу картин ромських дітей пішли на благородні цілі.

У вересні 2019 року у стінах Мукачівського замку була відкрита експозиція найкращих художніх робіт учнів школи, де  презентувався перший в Україні повнокольоровий каталог художніх робіт талановитих  ромських дітей. Цього ж року випущено настінний календар на 2020 рік із зображенням найкращих дитячих художніх робіт.

У 2020 році робота художньої школи «Ром Арт» триває. За незмінної підтримки Міжнародного фонду «Відродження» проведено два виїздні одноденні майстер-класи «Шукаємо талановиту ромську молодь!» у м. Ужгород та с. Ратівці Ужгородського району, в рамках яких проведено відкриті уроки малювання для всіх бажаючих та відбір талановитих ромських дітей. Під час літніх канікул також було організовано виїздний пленер на природі  на території Закарпатського музею народної архітектури та побуту в м. Ужгород. А 12 вересня цього року у с. Ратівці поблизу Ужгорода почала своє навчання художня школа «Ром Арт».

Громадська організація «Ром Арт»  і надалі проводить роботу з пошуку талантів серед молоді, надає підтримку творчому розвитку молодих талановитих людей. Ведеться робота над створенням відеофільмів, аудіовізуальної продукції з метою популяризації досягнень української та світової культури і мистецтва, творчого доробку членів організації. Організація популяризує народну творчість, сприяє активному використанню народних традицій в розвитку культури та мистецтва краю, збереженню та збагаченню історико-культурної спадщини та довкілля.

З метою забезпечення своїх цілей, організація постійно співпрацює з педагогічними колективами навчальних закладів, надає їм допомогу у патріотичному, культурному, національному та патріотичному вихованні учнівської молоді. Громадська організація бере участь у проведенні інформаційної та просвітницької дільності через засоби масової інформації, періодичні видання, власні публікації для реалізації мети та завдань, передбачених статутом.

У планах організації на осінь 2020 року – проведення масштабної виставки кращих учнівських робіт у м. Київ, підготовка та випуск кольорового настінного дитячого календаря «Ром Арт-2021».

У практичгій діяльності Громадська організація «Ром Арт» керується статутом, законами та Конституцією України.