Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця»

 Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» створена у серпні 2017 року. Головою Правління громадської організації на загальних зборах організації обрано Лаврюк Марію Іванівну.

Із часу свого створення організація розгонрнула активну роботу із залученням широкого кола педагогів та учнів загальноосвітніх шкіл до участі у запланованих заходах, працює над розширенням зв’язкіа румунської національної менншини із зарубіжними партнерами.

Основною метою організації є підтримка, захист прав і свобод румунської націонадьної меншни, задоволення суспільних, культурних та економічних інтересів тих представників цієї національної меншини, які проживають на території Закарпаття.

Для досягнення поставленої мети Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» бере участь у фінансуванні або безпосередньо займається організацією діяльності науково-дослідних та навчальних центрів, діяльність яких пов’язана із статутною діяльністю  організації, надає матеріальну та організаційну допомогу оранізаціям і установам, діяльність яких пов’язана із спільною статутною метою організації, здійснює співпрацю з громадськими організаціями, закладами науки і культури інших країн, здійснює організацію та фінансування видавничої діяльності з питань роботи організації, заснування власного друкованого засобу, інформаційних бюлетенів, сприяє у виданні просвітницької загальноосвітньої літератури, бере участь у проведенні інформаційної діяльності через засоби масової інформації, періодичні видання, власні публікації для реалізації мети та завдань,  які передбачені статутом.

Громадська організація приймає активну участь у проведенні фестивалів, ярмарок, концертних програм, доходи від яких спрямовуються виключно на статутні цілі організації. Крім цього, Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» активно співпрацює з органами державної влади та місцевого самоврядування, бере участь у розробці різного роду програм і проектів.

У 2017 році Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» у партнерстві з Асоціацією Сінаптіка Марамуреш і Фундацією Союз Гуцілів  Румунії співпрацювали над проектом «Історія, мистецтво, війна», який дав можливість молодим людям ознайомитися з історією Мараморощини у період Першої світової війни, а також провели ряд цікавих заходів.

У 2018 році пройшов другий Культурний проект «Історія, люди та границі в історичній Мараморощині». В рамках цього проекту проведено ряд заходів, в тому числі обмін досвідом між  учнями Нижньоапшанської ДШМ та Гімназії Валя Вищнулуй, Румунія та Ліцеєм Репедя, Румунія за фінансової підтримки Повітової Ради Марамуреш, Румунія. Завдяки проекту організації вдалося провести першу зустріч молоді: етнічних румун, які проживають в Україні та етнічних українців, які проживають в Румунії. Завдяки проекту учнівська молодь отримали можливість ознайомитися з культурою, традиціями та звичаями румун лівого і правого берегів Тиси. Саме цей проект став чудовою нагодою для подальших ініціатив з обміну учнівським досвідом та вивчення історії Румунії та історії України.

У 2018 році дитячий  фольклорнний колектив «Апшиця» брав участь у міжнародному фестивалі фольклорних ансамблів, який проходив у Бухаресті. Колектив також приймав участь у різних телевізійних проектах, де зарекомендував себе як дитячий фольклорний колектив, який популяризує національну культуру румун та береже свою національну ідентичність. Цього ж року у школі мистецтв Нижньої Апші пройшла міжнародна виставка живопису, в якій прийняли участь понад 50 живописців представників України та Румунії.

За останні два роки Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» брала участь ще у декількох міжнародних проектах і фестивалях, де виступили із концертними програмами, знайомилися з історією, звичаями й традиціями румун Закарпаття («Вечорниці у румун» – залучено 70 дітей, представників румунської національної меншини з Нижньої Апші).). Минулого року 25 дітей румунської національної меншини мали змогу відпочити у літніх таборах Румунії.

Цього року громадська організація стала партнером у міжнародному   онлайн проекті художньої творчості «Все буде добре», де було представлено 60 учнівських робіт в онлайн виставці і розіслано в різні                                     періодичні друковані видання.

          Громадська організація «Мистецько-етнографічна транскордонна асоціація «Апшиця» бере активну участь у громадському житті краю, розвиває і підтримує міжнародні зв’язки з громадськими організаціями зарубіжжя. У практичній діяльності товариство дотримується встановлених міжнародних правових норм, Конституції та законів України.