Товариство угорськомовних євреїв Закарпаття

Товариство угорськомовних євреїв Закарпаття створено в 2001 році. Головою Товариства обраний Адальберт Губерт. До складу товариства входять п’ять районних організацій, які діють в Ужгородському, Мукачівському, Виноградівському, Тячівському та Хустському районах і нараховують більш як 130 членів. Більшість членів товариства поважного віку, які пам’ятають страхіття Голокосту. При товаристві також діє молодіжна секція в кількості 20 чоловік.

Мета товариства – збереження та сприяння у подальшому розвитку історико-культурних та духовних традицій єврейської спільноти Закарпаття,  згуртування найбільш активних кіл угорськомовних євреїв краю у товариство з метою захисту їх прав та інтересів.

Основні завдання – задоволення культурних потреб угорськомовних євреїв, вивчення мов ідіш та івріт, а також відродження національної самосвідомості. Основна увага приділяється популяризації та вихованню у підростаючого покоління євреїв любові до рідної мови, історії, культури та боротьбі з негативами стереотипами щодо єврейської спільноти. У пріоритетах товариства – догляд за пам¢ятниками єврейської культури на Закарпатті, єврейськими кладовищами та увіковічнення пам¢яті жертв єврейського Холокосту.

Основні заходи, що проводить товариство, зокрема, в гуманітарній сфері: матеріальна підтримка дітей з малозабезпечених сімей, організація та забезпечення людей похилого віку ліками, продуктами харчування, теплим одягом, скрапленим газом, а також шефство над інвалідами. В культурній сфері: вшанування традиційних релігійних та національних свят, сприяння щодо направлення молоді у літні табори відпочинку в Угорщину, організація екскурсій для молоді з відвіданням історичних пам’яток Закарпаття, облік та оцінка стану синагог та єврейських кладовищ Закарпаття. У сфері захисту інтересів: участь в організації процесу виплат матеріальної компенсації постраждалим, що здійснюється Німеччиною та Угорщиною.

У планах товариства – розміщення пам’ятних знаків у місцях колишніх єврейських гетто, пам’ятної дошки на стіні Ужгородської синагоги, дослідження історії єврейства Закарпатського регіону у ХХ сторіччі, розширення культурних зв’язків з єврейськими громадами світу та Угорщини.