Соціально-культурне товариство румун Закарпаття ім. Іоана Міхалі де Апша

Соціально-культурне товариство румун Закарпаття ім. Іоана Міхалі де Апша (далі Товариство) засноване в 1999 році при безпосередній та активній участі вчителя Солотвинської школи-інтернату Тячівського району Юрія Бокоча, котрий був першим головою Товариства. Біля витоків заснування товариства були активісти Юрій Філіп, Василь Марина, Ілля Філіп, Юрій Берінде, Михайло Клементєв, Василь Она, Василь Йовдій, та ін. Нині Товариство очолює Василь Йовдій, лікар за фахом. Товариство об¢єднує понад 250 осіб.

Основним завданням Товариства є відродження та розвиток румунських народних традицій, звичаїв, вивчення румунської мови, соціальний захист румунського населення та розвиток народного мистецтва та культури.

У вирішенні культурологічних, просвітницьких та соціальних завдань Товариство тісно співпрацює з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, бере участь у політичному житті краю, офіційних зустрічах представників України та Румунії. За період свого існування товариство зробило вагомий внесок у справу гармонізації міжетнічних відносин, збереження міжнаціональної злагоди в області.

Члени товариства беруть активну участь у підготовці та проведенні різноманітних масових культурних заходів. Зокрема – щорічного обласного фестивалю румунського народного мистецтва Закарпаття, інших культурно-мистецьких заходах, що проводяться в регіоні.

У своїй роботі товариство активно використовує засоби масової інформації. Його члени систематично виступають по радіо і телебаченню, публікуються  в районних та обласних газетах, а також в румуномовних газетах “Марамурешани” та “Апша”.

Товариство сприяє самоорганізації молоді, виступає за прийняття таких державних рішень, які б покращували життя молоді. Тісно співпрацює з іншими національно-культурними товариствами краю, користується повагою і авторитетом не тільки серед етнічних румун області, але й представників інших національностей.

Спільно з іншиними румунськими громадськими організаціями краю активісти Товариства беруть участь суспільно-громадському житті краю, обговоренні нових законопроектів, нормативно-правових актів з питань забезпечення прав національних меншин.