Закарпатське угорськомовне товариство студентів та молодих дослідників

Закарпатське угорськомовне товариство студентів та молодих дослідників створено в 1998 році. Товариство працює під безпосереднім патронатом Закарпатського угорськомовного наукового товариства, об¢єднує в своїх лавах 220 студентів угорської національності, які навчаються в Ужгородському національному університеті. Очолює товариство Тетяна Турані.

Товариство є членом Молодіжної Конференції Угорщини та співзасновником Молодіжного Форуму “Гармонія”, який об¢єднує молодіжні організації України, Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини.

Мета товариства – розвиток національних традицій та культури, сприяння в самовираженні студентів та молодих дослідників, у формуванні їх активної ролі в суспільстві, співпраця з українськими і зарубіжними молодіжними організаціями, видавнича діяльність.

Товариство сприяє розробці і реалізації науково-практичних та культурних заходів у галузі гуманітарних, природничих, прикладних наук. Приймає участь у підготовці та проведенні науково-теоретичних конференцій, здійснює аналіз соціально-економічних процесів в області.

Серед основних заходів – проведення Дня першокурсника, науково-практичних конференцій з гуманітарних предметів, організація літнього університету з історії Угорщини та угорської літератури в с.Пейтерфолво Виноградівського району, виставок молодих угорських художників, відзначення свят Валентина, Миколая, організація спортивних змагань, проведення міжрегіональних подорожей місцями культурних пам¢яток Закарпаття за участі представників угорських студентських організацій Румунії, Словаччини, Угорщини, Сербії та Чорногорії.

Систематично проводяться зустрічі членів товариства з викладачами та студентами Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ. Члени товариства беруть активну участь у заходах з нагоди пам¢ятних дат в житті угорського народу, проведенні Днів угорської культури, фестивалів, конкурсів тощо.

Товариство має свій офіс та комп’ютерний центр. Студенти та молоді науковці товариства часто виступають у засобах масової інформації, систематично публікуються у Віснику Закарпатського угорськомовного наукового товариства та збірнику Центру гунгарології “Акта гунгаріка”.