Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство (далі ЗУПТ) створено у 1996 році за ініціативи і безпосередній активній участі Ілдико Орос. Товариство нараховує понад 2,5 тисяч членів. Біля витоків його створення були представники угорської інтелігенції краю. З часу свого заснування Товариство як громадську організацію по захисту інтересів педагогів очолює Ілдико Імріївна Орос, заслужений працівник освіти України, активний прихильник збереження і подальшого розвитку самобутніх традицій і звичаїв, духовних надбань угорців краю. Як голова педагогічного товариства, Президент Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ, Ілдико Імріївна разом з активістами товариства Гейзою Гулачі, Шандором Генці, Балінтом Шімоном, Імре Бенедеком, Мартою Рішко та іншими проводить значну роботу по створенню системи демократичної угорськомовної освіти на Закарпатті. Серед зобов’язань, що їх товариство взяло на себе – якісний розвиток угорськомовних шкіл області, представлення інтересів угорськомовних педагогів.

З часу свого утворення ЗУПТ організує, стимулює, підтримує педагогів-новаторів, які допомагають учням угорськомовних закладів освіти Закарпаття мати рівні умови з учнями інших національностей при участі в предметних олімпіадах. Переможці місцевих олімпіад щорічно отримують запрошення на подібні заходи в Угорщину.

ЗУПТ щорічно організовує курси підвищення кваліфікації педагогів, предметні олімпіади для учнів, літні табори на Закарпатті та за кордоном.          Товариство підтримує і допомагає реалізації взаємозв’язку навчальних закладів, які знаходяться  на територіях компактного проживання угорців Карпатського регіону. Організовує конференції, змагання, подорожі, виставки з учбовою та навчальною метою, оголошує конкурси на видання книг. Для організації цієї роботи в рамках Педагогічного Товариства працює рада по забезпеченню навчальними посібниками та навчальними засобами. Рада видає посібники та робочі зошити, які складені закарпатськими авторами-спеціалістами, педагогами-практиками угорськомовних шкіл згідно з предметними програмами МОН України. Велику увагу товариство надає  розвитку шкільних бібліотек, збагаченню книжкового фонду. ЗУПТ допомагає забезпеченню книжками, навчальними посібниками та методичною літературою шкіл з угорською мовою навчання.

Починаючи з 1992 року, у школах з’явилася можливість для введення факультативного курсу з вивчення угорської мови, відкриття недільних шкіл. Товариство є одним із засновників Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ. Випускники інституту, залишаючись на своїй батьківщині, складають основний резерв педагогів для угорськомовних шкіл Закарпаття.

Товариство випускає періодичний журнал для вчителів “Кезоктоташ” (Освіта), а також дитячий журнал “Ірка” (Зошит).