Закарпатське угорськомовне наукове товариство

Закарпатське угорськомовне наукове товариство засноване в 1993 році. З часу створення  і по сьогоднішній день його незмінним керівником є професор УжНУ, Заслужений діяч науки і техніки України Петро Лизанець. До складу товариства входять 82 доктори і кандидати наук. Угорськомовне наукове товариство координує діяльність товариства студентів та молодих дослідників.

Члени товариства систематично виступають з лекціями серед угорського населення краю, постійно аналізують соціально-економічне становище в області. Щомісяця, першої середи, товариство проводить свої засідання,  на яких заслуховує доповіді про досягнуті результати в галузі окремих наук, проводить їх обговорення, вносить відповідні рекомендації.

Спільно з Центром гунгарології, відкритого на базі кафедри угорської філології 14 січня 1988 року, проведено 15 міжнародних науково-теоретичних конференцій, на яких розглянуто спільні питання як гуманітарних, так і природничих наук. Велика увага приділяється тематиці, що виконується Центром гунгарології. Зокрема, дослідженню угорських говорів Закарпаття, усної народної творчості та етнографії, угорсько-українських міжмовних та міжлітературних контактів, угорськомовної літератури Закарпаття.

Видано 5 випусків друкованого органу товариства “Вісник”, в якому опубліковано 42 наукові публікації. Серед авторів – науковці краю, Угорщини, Німеччини, Канади, Словаччини, країн колишньої Югославії та інших.

Науковцями товариства видано десятки монографій, навчальних посібників, словників та інших видань. Зокрема, видано угорсько-український (2000) та українсько-угорський словники за редакцією професора П.М.Лизанця.  Готовий до друку українсько-угорський та угорсько-український словники сталих словосполучень та виразів (2009) (проф. Лизанець П.М.). Опрацьовано ряд архівних документів, внаслідок чого 68-м населеним пунктам області повернуто їх історичну назву.

Завдяки своїм науковим розробкам та публікаціям товариство займає чільне місце в європейській науці. Члени товариства беруть активну участь у зборі матеріалу до “Лінгвістичного атласу Європи”, є співавторами семитомного видання “Загальнокарпатський діалектологічний атлас”. Вони плідно співпрацюють і підтримують тісні контакти з науковими установами Москви, Києва, Міжнародними центрами гунгарології Будапешта, Рима, Парижа, Гамбурга.

Члени товариства надають посильну консультаційну допомогу угорськомовним школам, ліцеям, гімназіям області, а також викладачам  угорської мови та літератури.

За вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток області, високий професіоналізм та значну роботу по гармонізації міжетнічних відносин у краї голова товариства Лизанець Петро Миколайович нагороджений відзнакою облдержадміністрації – нагрудним знаком „За розвиток регіону”.