Закарпатське обласне об’єднання громадян „Крайове товариство Подкарпатських Русинів”

Закарпатське обласне об’єднання громадян „Крайове товариство Подкарпатських Русинів” (КТПР) засноване 12 квітня 2003 року. З жовтня 2004 року „Крайове товариство Подкарпатських Русинів” очолює Микола Бобинець.

Основною метою діяльності товариства є захист прав і законних соціальних, культурних і духовних цінностей русинів Закарпаття. Основним завданням товариства є відродження русинської національності з подальшою і інтеграцією в український соціум, консолідація всіх русинів, що проживають на території Закарпаття, сприяння відродженню історичних та культурних пам’яток нашого краю, культивування історично традиційного для русинів мирного співжиття з представниками інших національностей, які проживають на Закарпатті.

До складу КТПР входять 7 районних осередків: 2 організації м.Мукачева, Сваляви, Ужгорода, Іршави, Перечина, Воловця, Міжгір’я.

Товариство бере активну участь в усіх акціях, які проводяться русинськими та іншими національно-культурними товариствами Закарпаття та за його межами. Починаючи з 2001 року, кожні два роки активні члени Товариства делегуються на Світовий Конгрес Русинів (СКР), а з 2009 року є постійними членами (СКР).

Крайове товариство Подкарпатських Русинів проводить активну роботу серед молоді краю (просвітницькі, культурні та спортивні акції), а саме, ідея створення русинських недільних шкіл була втілена в життя активістами Товариства під патронатом Світової Ради Русинів (СРР) та благодійними внесками русинської діаспори із США та Канади.

Основним завданням русинських недільних шкіл (РНШ) є відродження та збереження культурно-національних цінностей карпаторусинського народу. РНШ було створено активістами Крайового товариства Подкарпатських Русинів Свалявського та Мукачівського осередків. Велика заслуга у цій просвітницькій справі належить нині покійному В.Сарканичу.

Культура: фольклорний ансамбль Товариства традиційно бере участь у міжнародних культурних та спортивних русинських акціях у Польщі (Лемківська ватра, Біенале с. Криниця), фестивалі «Співи мого роду» (Словаччина), свято культури та спорту с.Улич (Словаччина), де крім фольклорного колективу змагається ще й футбольна команда. Останні три роки молодіжна група КТПР щорічно піднімається на вершину гори Кременець, де проходить зустріч молодих русинів Польщі, Словаччини та України. З 18 по 20 березня 2011 р. Крайовим Товариством організоване засідання Світової ради Русинів на Закарпатті (відкритий урок у с.Плоске Свалявського району та зустріч  активістів КТПР із членами СРР).

Щорічно Товариство проводить міжнародний молодіжний турнір з міні-футболу у м.Мукачево.

По можливості Товариство випускає інформаційний листок «Подкарпаття – наш край». Завершується робота по створенню сайту  Крайового товариства Подкарпатських русинів.

У плані: кількісно розширити осередки Товариства, видати 4 підручники для русинських недільних шкіл удосконалити методику викладання у названих школа. Провести міжнародний русинський фестиваль «Співи мого роду» (м.Мукачево).

Крайове Товариство Подкарпатських Русинів не підтримувало і не буде підтримувати будь-які акції, які направлені на дестабілізацію політичного життя в нашому краї, штучне нагнітання проблеми навколо русинського питання на Закарпатті.