Закарпатське культурно-просвітнє товариство ромів “Романі Яг”

Закарпатське культурно-просвітнє товариство ромів „Романі Яг”  створено в 1993 році за ініціативи та  безпосередній активній участі Аладара Адама, який з часу заснування є його незмінним головою.

До складу товариства входять регіональні організації „ Романі Яг” міст Чоп, Мукачево, Берегово, Перечин, Свалява та смт Великий Березний.

Серед основних напрямів роботи товариства – допомога бідним, організація гуманітарної допомоги, правозахисна діяльність ромського населення, навчання ромських дітей, розвиток та пропаганда надбань ромської культури.

У м.Ужгороді з ініціативи товариства створено ромський культурний центр. За період діяльності товариства проведено цикл семінарів, міжнародних конференцій, круглих столів з питань підвищення правової освіти ромів, практики їх юридичного захисту в міжнародних і судових установах України.

Значну увагу товариство приділяє роботі з молоддю, залучення її до громадського життя, утвердження у середовищі молоді моральних засад, розвитку духовності, направлення талановитої молоді на навчання у вищі  навчальні заклади тощо.

Великою популярністю серед населення краю користуються щорічні фестивалі ромського народного мистецтва „ Циганська ватра”, які проводяться за активної участі товариства „ Романі Яг”.

За фінансової підтримки Фонду „Схід Захід” та Фонду Розвитку Карпатського Єврорегіону відзнято дві документальні кінострічки про життя  закарпатських ромів, а саме: „Вас запрошує „ Романі Яг”  (1996 рік) та „Їх дім – весь світ” (1997 рік). Обидві стрічки отримали високу оцінку з боку громадськості краю, з успіхом демонструвалися на обласному та зарубіжних телебаченнях.

Товариство має власний друкований орган – газету „ Романі Яг”, яка видається з 1999 року під редагуванням шеф-редактора Аладар Адама (редактор – Євгенія Навроцька).  Зараз газета має  всеукраїнський статус (2002 р.). З грудня 2000 року газета почала виходити і в електронному варіанті: www.romaniyag.org, що розширило коло наших читачів, а з березня 2001 року ми маємо і англійську версію “Романі Яг”, яку з задоволенням читають наші друзі.

Встановлені дружні зв’язки з ромськими виданнями, такими, як: “Амаро Гендалос” (Чехія), “Чіріклі” (Македонія), “Дром Дромендар” (Болгарія), “Романо Гангос”(Чехія), “Ром по Дром” (Польща), “Roma Rights” (Угорщина).

Товариством випущено у світ перший „Ромсько-український розмовник”, пізніше видано ромську абетку та багато інших цікавих видань. Зокрема „Білий камінь з чорної в’язниці”  (2006-2007роки)( інтерв’ю з ромами що пережили Голокост) та методичний посібник для вчителів „ Історія та культура ромів” (2007 рік).

Члени товариства „ Романі Яг” беруть активну участь у громадському житті області. Багато з них є депутатами місцевих рад у населених пунктах компактного проживання ромського населення.

Товариство плідно співпрацює з багатьма міжнародними організаціями, зокрема з Міжнародним фондом „ Відродження”, Міжнародною  Організацією з Міграції в Україні щодо надання допомоги жертвам Голокосту, Карпатським Фондом тощо.

З 2003 – 2006 роки товариство реалізовувало великий проект „ Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя” фінансований  в рамках програми Європейської ініціативи з демократії і прав людини Європейського союзу для України. Координувався проект Європейським центром із захисту прав ромів (ERRC). У проекті приймали участь ромські організації України з Чернігівської, Харківської, Полтавської, Львівської, Черкаської, Вінницької, Херсонської, Сумської, Одеської, Донецької, Житомирської, Київської та Дніпропетровської областей.

Товариством реалізовувалися також проекти за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження”, Карпатського фонду, фонду „ Матра” та інших. Основне спрямування цих проектів – захист прав ромів, . підвищення освітнього рівня ромської молоді.

За період своєї діяльності культурно-просвітнє товариство циган „ Романі Яг” здійснило вагомий внесок у справу гармонізації міжетнічних відносин, збереження міжнаціональної  злагоди в краї, користується повагою і авторитетом серед ромів Закарпаття та активу громадських організацій національних меншин області.

Товариство є засновником Закарпатської асоціації ромських громадських організацій „Єкгіпе” („ Єдність”).