Товариство угорської культури Закарпаття

Товариство угорської культури Закарпаття ( далі ТУКЗ-КМКС) створено 1989 році. Воно об’єднує 5 районних, 112 первинних осередків, до складу яких входить понад 40 тисяч членів. Правління товариства очолює народний депутат України Василь Брензович.

ТУКЗ є найчисельнішою організацію угорців в Україні. Тісно співпрацює з громадськими організаціями країн Карпатського єврорегіону, Сербії, Хорватії, парламентськими партіями Угорщини. Товариство угорської культури є також членом федеративної унії Європейських національних груп.

Члени товариства беруть участь у різноманітних узгоджувальних обласних форумах, роботі Змішаної Українсько-Угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин. Представники товариства є депутатами обласної, районних, сільських рад краю.

Діяльність ТУКЗ спрямована на забезпечення культурних потреб угорців Закарпаття і захисту їх політичних інтересів. Члени товариства беруть активну участь у виборах до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування. Колишній голова правління товариства Микола Ковач обирався народним депутатом України третього скликання. ТУКЗ підтримує всі кроки, що спрямовуються на підвищення прозорості кордонів та створення передумов для приєднання України до об’єднаної Європи.

З ініціативи ТУКЗ багатьом населеним пунктам Закарпаття повернуто старі історичні назви. В області встановлено ряд пам’ятних знаків видатним діячам угорського народу. За ініціативи товариства відкриті меморіальні парки у с.Чома Берегівського району та “Мілленіум” у смт Солотвино, в якому щорічно проводиться святкування угорської державності, а також пам’ятний знак на Верецькому перевалі. Товариство також ініціювало встановлення пам’ятних знаків видатним діячам угорського народу в містах Ужгороді, Берегові, Виноградові. В більшості міст та сіл області, де проживають угорці, встановлено пам’ятні знаки жертвам сталінізму.

У 1991 році в м. Сваляві за рішенням Президії ТУКЗ на місці репресій побудовано Меморіальний парк, де щорічно проводиться вшанування пам’яті жертв сталінського терору.

Товариство щороку організовує Дні угорської культури, заходи, присвячені визвольній революції 1848-1849 рр., Дню Св. Іштвана, вшануванню пам’яті мартирів угорської революції 1848-1849 рр., відзначення річниці угорської революції 1956 року, традиційного свята „Турул” тощо.

Правління товариства є організатором багатьох наукових конференцій та семінарів, виставок угорських художників Закарпаття, інших культурно-мистецьких заходів, співпрацює з Товариством угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса.

Товариство підтримує угорськомовну пресу на Закарпатті і виступає за зростання кількості видань та є засновником обласної газети “Карпатолйо”.

Товариство є одним з ініціаторів відкриття у м. Берегові Закарпатського угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ректор інституту Ілдико Орос – заслужений працівник освіти України), а також створення Закарпатського обласного угорського драматичного театру (головний режисер Аттіла Віднянський, заслужений діяч мистецтв України). Театр неодноразово відзначався вітчизняними та міжнародними нагородами.

У практичній діяльності ТУКЗ дотримується встановлених міжнародних правових норм, Законів та Конституції України.