Культурне товариство циган Закарпаття “Ром Сом”

Культурне товариство циган Закарпаття “Ром Сом” створено в 1997 році Голова Товариства – Аладар Пап. Товариство «Ром Сом» об’єднує понад 500 членів.

Мета товариства – збереження ромської культури і мистецтва, захист прав ромів, відродження традиційних ремесел, розвиток і популяризація музичної ромської культури, музично-естетичне виховання дітей, проведення фестивалів ромського народного мистецтва тощо.

Аладар Пап, як голова товариства, активно співпрацює з благодійними організаціями щодо залучення коштів для підтримки музично обдарованих дітей та підлітків. За його ініціативи при товаристві створено дитячий ромський фольклорний ансамбль “Ром Сом”. У творчому здобутку колективу перемоги та призи, отримані на багатьох конкурсах та фестивалях. Так, у жовтні 1998 року ансамбль став переможцем обласного конкурсу народної творчості “Закарпатські візерунки”. У 1999 ансамль отримав “Гран-прі” престижного фестивалю дитячої творчості у м.Миколаєві, у 2001 став дипломантом цього ж фестивалю. Премію “Гран-прі” на фестивалі колектив завоював і у м.Одесі та ін.

Керівник ансамблю “Ром Сом” Аладар Пап веде активну роботу по пропаганді ромського народного мистецтва не тільки в Україні, але й за її межами. У липні 2001 року ансамбль отримав перемогу на сьомому Міжнародному фестивалі старовинного ромського танцю, що проходив в місті Шаторалйауйхей Угорської Республіки.

Правління Товариства та його голова активно займаються питаннями захисту прав ромів та їх соціалізації, інтеграції в українське суспільство. Значна робота товариством проведена по реалізації інтеграції ромського населення в громадянське суспільство.

Крім культурологічної діяльності, на рахунку товариства і сприяння охороні здоров’я ромів. Товариство реалізувало ряд проектів щодо організації здорового способу життя у ромських поселеннях. Спільно з медичними працівниками області організовано виїзди у табори області з метою створення груп по наданню першої медичної допомоги ромському населенню. У смт Великий Березний спільними зусиллями відкрито ромський медичний центр.

При товаристві діє юридичний центр по захисту прав ромів. Члени товариства надають гуманітарну допомогу жертвам Голокосту.

Товариство співпрацює з іншими громадськими організаціями краю. У практичній діяльності дотримується Статуту Товариства, законів та Конституції України.