Закарпатське обласне “Общество Подкарпатських Русинов”

Закарпатське обласне „Общество Подкарпатських Русинов” створено в 1997 році. На установчих зборах головою «Общества» обраний Ладислав Лецович.

Закарпатське обласне «Общество Подкарпатських русинов» – це добровільна громадська культурно-освітня організація, яка функціонує у відповідності до Конституції України, чинного законодавства України, Декларації прав людини та міжнародних правових норм і налічує понад 450 членів.

Свою роботу організація будує на засадах демократизму, толерантності, співпраці з іншими культурно-освітніми товариствами, творчими спілками, рухами.

Мета “Общества” – консолідація русинів, що проживають на Закарпатті та за його межами на русинське етнокультурне відродження та поновлення історичної справедливості щодо русинського народу, офіційне визнання русинської національності в Україні.

В активі організації – розвиток і популяризація серед населення краю, студентської молоді історичних, філософських, літературних, фольклорно-етнографічних знань і культури русинів. Цій проблематиці правлінням “Общества” приділяється постійна увага на шпальтах газет, журналів а також на різноманітних науково-практичних конференціях, форумах, які проводяться організацією.

За останній період значну увагу “Общество” приділяє освітнім питанням, випуску різного роду методичних посібників для вчителів і батьків, які навчають дітей традиціям та знанням русинської мови і культури. Правління організації проводить різні культурологічні акції серед дітей та юнацтва. Товариство бере активну участь у проведенні фестивалю русинської культури і мистецтва «Червена Ружа».

У своїй практичній діяльності члени “Общества” не допускають проявів шовінізму, націоналізму у будь-якій формі, плекають інтернаціональну дружбу з представниками всіх національностей краю.